Šta je piriformis sindrom i kako se koriguje - Smart Fitnes Novi Beograd

Centar za fitnes i rehabilitaciju

Šta je piriformis sindrom i kako se koriguje

PiriformisPiriformis je mali mišić koji se nalazi u dubokom sloju mišića kuka (zadnjice) i često su štetna dejstva koja on može izazvati zanemarena. Pri stajanju, hodu i trčanju on je spoljašnji rotator i abduktor natkolenice (odmicanje noge u stranu). Razlog zbog koga je ovaj mišić veoma problematičan je njegov položaj u odnosu na živac nervus ischiadicus.

U najvećem broju slučajeva ovaj živac prolazi ispod piriformisa. Stanje u kome mišić piriformis pritiska i iritira nerv ischiadikus nazivamo piriformis sindrom. Ovaj sindrom se javlja usled:

  • preopterećenja piriformisa zbog lošeg motoričkog obrasca pri hodu
  • slabosti i atrofije piriformisa
  • dugotrajnog sedenja

Simptomi piriformis sindroma su bol u zadnjici koji se širi duž zadnje strane natkolenice, i naročito biva pojačan nakon dugotrajnog sedenja. Na mišiću se takođe javlja i trigger point, veoma osetljiv na dodir. Iritacija išijadičnog nerva, najčešće se javlja usled sedenternog načina života i nedovoljnog kretanja kod modernog čoveka. Specifični simptomi išijasa su bol i trnjenje u zadnjici i/ili nozi, kao i mišićna slabost koja se povećava prilikom sedenja. Uzrok nastanka išijasa može biti i piriformis koji postaje previše napet, jer preuzima funkciju gluteusa i pritiska nerv što dovodi do karakteritičnog bola koji se spušta niz nogu.

Piriformis - Iritiranje nervaKorekcija se sprovodi u dve faze:

  • istezanje mišića piriformisa
  • jačanje piriformisa i mišića karlice

Pravilnim odabirom vežbi piriformis sindrom se u značajnoj meri može otkloniti što će omogućiti nesmetano kretanje i obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti.


Smart Fitness Novi Beograd Vam stoji na raspolaganju. Posetite nas na lokacijama na Novom Beogradu:
Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6
Fitnes Belville, Jurija Gagarina 14Lj, zgrada Suncokreta, lokal 6


PRATITE NAS!

FacebookYoutubeInstagram

Telefon

011/6300320
062/234601
069/1680583

Postavite pitanje