Meni

Kako da neutrališeš dugo sedenje

Dugotrajno sedenje ima štetno dejstvo na lokomotorni aparata čoveka. Tokom istog sedećeg položaja u kome provodimo veći deo dana, određene grupe mišića trpe veliko opterećenje, dok su drugi mišići konstantno opušteni. Naše telo je programirano tako da radi što ekonomičnije i da se adaptira na dostupnu mobilnost i stabilnost. Ukoliko mozak shvati da mu određeni […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Dugotrajno sedenje ima štetno dejstvo na lokomotorni aparata čoveka. Tokom istog sedećeg položaja u kome provodimo veći deo dana, određene grupe mišića trpe veliko opterećenje, dok su drugi mišići konstantno opušteni. Naše telo je programirano tako da radi što ekonomičnije i da se adaptira na dostupnu mobilnost i stabilnost. Ukoliko mozak shvati da mu određeni mišići uopšte nisu potrebni – on će ih držati neaktivnim sve vreme, čime se smanjuje povezanost mozga i tog mišića. Sa druge strane, mišići koji su stalno aktivni postaju prenapeti i skraćuju se, čime povlače određene koštane strukture. Tako nastaju kompenzatorni obrasci pokreta – telo se trudi da se kreće što ekonomičnije, u položaju koji zahteva najmanju potrošnju energije. Vremenom ti obrasci pokreta prerastaju u posturalne disbalanse koji ugrožavaju zdravlje čoveka.

Štetni efekti dugog sedenja

Mišići koji se usled dugotrajnog sedenja skraćuju zbog prevelike napetosti su pregibači kuka, ekstenzori donjeg dela leđa, grudni mišići i gornji deo trapeza. Oni dovode do nagiba karlice unapred, povećanja lumbalne krivine i povlače ramena unapred, što dovodi do pojačane kifoze i povijenog vrata. Posledično, određene grupe mišića usled nekorišćenja postaju slabe – gluteusi, trbušni mišići, donji deo trapeza i opružači torakalnog dela kičme.

Kada programirate trening koji će ukloniti štetne efekte sedenternog načina života vodite računa da jačate isključivo mišiće koji su zanemareni tokom svakodnevnih aktivnosti i opuštate one grupe mišića koje su preko dana previše u upotrebi. Funkcionalni trening koji sprovodimo u SmartFitness centrima sa klijentima koji veći deo dana provode u sedećem položaju fokusira se na:

  • obuku pravilnog držanja i sedenja,

  • uvođenje posturalnih korekcija tokom dana,

  • pravilno disanje kojim ćete dopremati dovoljne količine kiseonika do svog stomaka – što je osnova za zdrav lumbalni deo kičme,

  • aktivaciju onih mišića koji su od sedenja postali uspavani i opuštanje napetih grupa mišića,

  • razvoj stabilnosti u onim delovima tela gde je to potrebno i održavanje i razvoj mobilnosti u ukočenim delovima tela.

U poslednje vreme sve je više istraživanja koja ukazuju na štetne efekte sedenja, ne samo na lokomotorni aparat, već i na organizam u celini. Postoji samo jedno rešenje ovog problema – ustanite, pokrenite se, probudite neaktivne mišiće i opustajte i istežite mišiće koji su napeti.

Šta se dešava sa mišićima kod dugog sedenja


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.