Meni

Zašto se javlja bol u spoljašnjem delu kolena kod trčanja?

Trčanje je sastavni deo Vaših treninga, ali česte povrede kolena Vas sprečavaju da napredujete? Kod povreda je jako bitno da ih locirate, da znate zasto su se desile, i da nađete načine kako da ih resite. Razlozi za ovakvu pojavu, koja nažalost nije retka, mogu da budu mnogobrojni, od loše tehnike trčanja (lošeg oslonca stopala […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Trčanje je sastavni deo Vaših treninga, ali česte povrede kolena Vas sprečavaju da napredujete? Kod povreda je jako bitno da ih locirate, da znate zasto su se desile, i da nađete načine kako da ih resite. Razlozi za ovakvu pojavu, koja nažalost nije retka, mogu da budu mnogobrojni, od loše tehnike trčanja (lošeg oslonca stopala prilikom kontakta sa podlogom) preko mišicnih disbalansa koji se javljaju u samom zglobu, a često se javljaju i ako vaši zglobovi iznad i ispod kolena(skočni zglob i zglob kuka) ne funkcionisu na pravi način.

Ako imate bolove u spoljašnjem delu kolena, mehanizam povrede je sledeći:

1) Mišići sa spoljne strane kuka (gluteus medius, gluteus maximus, tensor fascie latae) su slabi i skraćeni što uzrokuje napetosttetive koja se nalazi sa spoljašnje strane butine (IT band) i bol nastaje na njenom donjem pripoju, sa spoljasnje strane kolena.

Mišići butine

2) Ne treba zanemariti ni ulogu stopala u pokretima u zglobu kolena. Stopalo predstavlja oslonac noge na podlozi, tako da svaka promena položaja stopala utiče na promenu mehanike pokreta u zglobu kolena i kuka. Izražena pronacija (uvrtanje) stopala dovodi do nepravilnog kretanja čašice, a na taj način se isto može javiti bol sa spoljašnje strane.

Ovo su neki od najčešćih uzroka nastanka bolova u zglobu kolena zbog kojih nam se klijenti obraćaju za pomoć. Ukoliko ne možete sami da otkrijete uzrok nastanka bola možete se obratiti našem stručnom timu koji će preciznom dijagnostikom utvrditi problem i rešiti ga u najkraćem roku.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.