Meni

Uzroci nastanka bolova u vratu

Bolovi u vratu su uobičajen problem sa kojim se suočavaju mnogi naši klijenti. Svakodnevni pokreti koje izvodimo u životu i radu, izazivaju mikrotraume na našem vratu. Vremenom se taj stres akumulira i dolazi do pojave bola. Uzroci nastanka ovih bolova mogu biti višestruki, a u ovom tekstu ćemo navesti neke od najčešćih. Uglavnom se bol […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

bolovi u vratuBolovi u vratu su uobičajen problem sa kojim se suočavaju mnogi naši klijenti. Svakodnevni pokreti koje izvodimo u životu i radu, izazivaju mikrotraume na našem vratu. Vremenom se taj stres akumulira i dolazi do pojave bola. Uzroci nastanka ovih bolova mogu biti višestruki, a u ovom tekstu ćemo navesti neke od najčešćih. Uglavnom se bol u vratu označava kao cervikalni sindrom – stanje izazvano kompresijom krvnih sudova i spinalnih nervnih korenova u vratu. Bolovi se iz predela vrata mogu širiti prema jednom ili oba ramena i lopaticama ili prema prednjoj strani grudnog koša i često su praćeni ograničenim pokretima vratnog dela kičme.
Glavna karakteristika vrathin pršljenova je da je obim međupršljenskog otvora manji nego u ostalim delovima kičme. Navedeni uzroci mogu dovesti do još većeg sužavanja intervertebralnog prostora i tako izazvati iritaciju i kompresiju nervnih korenova i arterija:nepravilno sedenje

  • Loša postura prilikom sedenja i stajanja
  • Prenapete tetive i mišići u bazi lobanje
  • Nagli pokreti glave
  • Nepovoljan položaj prilikom spavanja
  • Degenerativne koštane promene vratnih pršljenova

 

 

gornji ukršteni sindromLoš položaj prilikom sedenja za računarom, vožnje ili gledanja TV-a kada najčešće i ne primećujemo da su nam ruke i rameni pojas pod tenzijom, može umnogome doprineti nastanku cervikalnog sindroma. Usled nepravilnog sedenja, leđa i ramena bivaju povijena unapred što dovodi do savijanja vrata unazad kako bismo podigli pogled ispred sebe. Konstanto, često i višegodišnje, provođenje vremena u ovom položaju vremenom dovodi do pojave gornjeg ukrštenog sindroma koji karakteriše izražena napetost subokcipitalnih mišića, gornjeg dela trapeza, podizača lopatice i grudnih mišića, dok pregibači vrata, romboidni mišić i donji deo trapeza postaju hronično neaktivni i slabi. Zategnuti mišići podižu i povlače ramena napred dok previše istegnuti mišići dopuštaju to povlačenje. Mišićni disbalans koji se javlja onemogućava držanje glave uspravno i često dovodi do lančanog nastanka još nekih posturalnih deformiteta (kifoza, lordoza).

Upravo je gornji ukršteni sindrom najčešći uzrok bolova u vratu pri modernom načinu života. Napeti mišići i tetive koji se nalaze sa zadnje strane vrata i u gornjem delu leđa dovode do kompresije nervnih puteva i krvnih sudova što posledično dovodi do pojave bolova u vratu i glavobolje. Narušen mišićni balans i asimetrija u držanju, mogu se otkloniti pravilnim treningom, usmerenim na opuštanje napetih i jačanje oslabljenih mišićnih grupa, koji sprovodimo u SmartFitness centrima.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.