Meni

Šta je CORE i koja je njegova funkcija

U poslednje vreme, sve vise pažnje se posvećuje tzv. “core” treningu, pa tako gotovo da ne postoji program koji u svom sastavu ne sadrži elemente takvog treninga. Ali, da li stvarno znamo šta je to core i koja je njegova funkcija? Core ( jezgro) predstavlja skup mišića čija je glavna funkcija stabilnost lumbo-karlične regije i […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

U poslednje vreme, sve vise pažnje se posvećuje tzv. “core” treningu, pa tako gotovo da ne postoji program koji u svom sastavu ne sadrži elemente takvog treninga. Ali, da li stvarno znamo šta je to core i koja je njegova funkcija?

Core ( jezgro) predstavlja skup mišića čija je glavna funkcija stabilnost lumbo-karlične regije i povezivanje gornjih i donjih ekstremiteta. Kada kažemo snažan trup, mislimo na stabilan i jak core koji ne dozvoljava rasipanje sila pri njihovom prenošenju od nogu ka rukama i u suprotnom smeru.

Core čine duboki misići stabilizatori kičmenog stuba, ali i površinski mišići koji su smešteni dalje od središta tela. Duboki mišići su bliži kičmi te su s toga u mehanički povoljnijoj poziciji da stabilizuju kičmu pri pokretima. Zato pri planskom treniranju nastojimo da prvo ojačamo duboke mišiće trupa, a tek onda prelazimo na površinske, spolja vidljive mišićne grupe.

Postoje dva načina aktivacije mišića jezgra: statičkim i dinamičkim radom. Statičke vežbe su takve da kod njih ne dolazi do približavanja pripoja mišića ( pri kontrakciji) ali postoji mišićni tonus i one su naročito pogodne za aktivaciju dubokih mišića stabilizatora kimenog stuba. Primer jedne od osnovnih vežbi je prikazan na slici ispod.

Dinamičke vežbe su takve da dolazi do pomeranja mišićnih pripoja, bilo da se radi o njihovom približavanju ( koncentrična kontrakcija) ili udaljavanju (ekscentrična kontrakcija). Iz navedenog možemo zaključiti da se sa statičkim vežbama počinje u prvim fazama treninga, a da se na dinamičke vežbe prelazi tek kasnije. Pri dinamičkim vežbama za core, treba biti oprezan i ne dozvoliti prevelike pokrete lumbalnog dela leđa, koji je anatomski građen da bude stabilan. Tradicionalne vežbe “trbušnjaci” i “leđnjaci” svakako nisu najpametniji izbor za zdravlje donjeg dela leđa, jer dovode do velike pokretljivosti lumbalnog dela leđa što je preduslov za pojavu bola. Zato pametno birajte vežbe i vodite se pre svega principima zdravlja.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.