Ravna stopala - poremećaji koštano- zglobnog aparata - Smart Fitnes Novi Beograd

Centar za fitnes i rehabilitaciju

Ravna stopala – poremećaji koštano- zglobnog aparata

Ravna stopala (pes planus) jesu deformitet spuštanja svoda stopala u kojem stopalo dodiruje pod punom povrsinom, i ovo je česta pojava kod dece a isto tako i kod odraslih, pa ovaj problem nikako ne bi smeli zanemariti. Uzroci koji dovode do ovog deformiteta mogu biti nasledni, ali postoje i neki spoljašnji faktori od kojih su najčešći: slaba fizička aktivnost, loša ishrana (posebno gojaznost), neaktivnost misića stopala, povrede misića, neadekvatna obuća…

Da li za vreme treninga obraćate pažnju na Vaša stopala?

Da li ste ikada razmišljali o tome sta se dešava sa ostalim zglobovima ako Vaša stopala ne funkcionišu na pravi način?

Uticaj ravnih stopala na zglobove

Na slici iznad možete primetiti koliko je koštano – zglobni sistem ugrožen ako imate ravna stopala, kosti potkolenice su zarotirane ka unutra, kolena teže da se spoje (valgus položaj), kukovi se rotiraju ka unutra, nagib u karlici se pomera ka napred (anterior pelvic tilt). Sve ove promene mogu Vas dovesti do bolova u kolenima, lumbalnom delu leđa, vratu, a samim tim mogu izazivati i glavobolje. Rešavaćete probleme na različite načine, odlaskom na terapije, lasere, magnete, a nećete pomisliti da problem potiče od vašeg nefunkcionalnog stopala.

Mi u SmartFitnesu puno pažnje posvećujemo stopalu, načinu na koji gazite, kako se oslanjate na podlogu, pravljenju luka na svodu stopalu ( korišćenjem palca i aktivaciji misića koji su verovatno izgubili svoju funkciju), pa je tako u sklopu testiranja u našem centru uvršteno i testiranje Vašeg stopala.


Smart Fitness Novi Beograd Vam stoji na raspolaganju. Posetite nas na lokacijama na Novom Beogradu:
Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6
Fitnes Belville, Jurija Gagarina 14Lj, zgrada Suncokreta, lokal 6


PRATITE NAS!

FacebookYoutubeInstagram

Telefon

011/6300320
062/234601
069/1680583

Postavite pitanje