Meni

Negativne posledice ubrzanog rasta na kičmeni stub kod dece i kako ih neutralisati

Period ubrzanog rasta javlja se najmanje dva puta – od četvrte do sedme godine i pred kraj puberteta. Kod neke dece postoji još jedan period koji se javlja između ova dva. Karakteristika ovog perioda jeste ubrzan rast dugih kostiju što dovodi do istezanja mekih tkiva čime se povećava njihova osetljivost. Mišićne fascije , zglobne kapsule […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Period ubrzanog rasta javlja se najmanje dva puta – od četvrte do sedme godine i pred kraj puberteta. Kod neke dece postoji još jedan period koji se javlja između ova dva. Karakteristika ovog perioda jeste ubrzan rast dugih kostiju što dovodi do istezanja mekih tkiva čime se povećava njihova osetljivost. Mišićne fascije , zglobne kapsule i ligamenti nisu u stanju da isprate nagli rast skeleta, što često dovodi do pojave bolova u ovom periodu usled istezanja mekih tkiva. Kičmeni stub je regija tela koja je naročito pod rizikom u periodu naglog rasta i tada dolazi do pojave najvećeg broja deformiteta leđa.

Normalna kičma i kifozaUkoliko deca u nekom od ovih perioda provode duže vreme sedeći u nepovoljnom položaju može doći do nastanka deformiteta u grudnom delu kičmenog stuba – kifoza.

S obzirom na to da je kičmeni stub u periodu ubrzanog rasta posebno osetljiv na svako spoljašnje opterećenje, učestalo nošenje školske torbe/ranca na jednom istom ramenu može dovesti do nastanka mišićnih disbalansa i pojave deformiteta kičme u frontalnoj ravni – skolioza.

 

Skoliotična kičma i normalna kičmaStopala su još jedan deo tela koji je naročito osetljiv u ovom periodu, pa loš odabir obuće za decu može dovesti do nastanka ravnih tabana.

Nakon što utvrdimo stepen nekog deformiteta, pristupa se njegovom rešavanju. To se vrši pravilnom primenom vežbi usmerenih na jačanje hronično slabih mišićnih grupa i istezanje i opuštanje napetih mišića. Ponovnim uspostavljanjem pravilnih obrazaca pokreta možemo uticati na ispravljanje narušenih koštanih struktura tela, sve do završetka rasta. Dok god se telo razvija ovi poremećaji su funkcionalne prirode, što znači da su posledica slabe muskulature i da mogu da se otklone jačanjem mišića. Posle 25. godine prelaze u strukturalni poremećaj, tj. okoštavaju, i njihovo ublažavanje postaje dosta komplikovanije.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.