Meni

Mehanizam nastanka bolova i povreda u donjem delu leđa

Veliki broj klijenata koji nam se obraća za pomoć ima problem za bolovima u lumbalnoj kičmi. U jednom od prethodnih tekstova smo objasnili koje tipove vežbi treba raditi za rešavanje problema. Ovaj put ćemo govoriti o mehanizmu nastanka tih povreda kako biste uspeli da ih predupredite. Bol u krstima mogu proizvesti različite strukture koje se […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Veliki broj klijenata koji nam se obraća za pomoć ima problem za bolovima u lumbalnoj kičmi. U jednom od prethodnih tekstova smo objasnili koje tipove vežbi treba raditi za rešavanje problema. Ovaj put ćemo govoriti o mehanizmu nastanka tih povreda kako biste uspeli da ih predupredite.

Bol u krstima mogu proizvesti različite strukture koje se nalaze u tom delu kičme – kosti, mišići, zglobovi, međupršljenski diskovi, iritacija nerava, i slično. U većini slučajeva više faktora utiče na pojavu bola. Hernija međupršljenskih diskova je najčešće zastupljena u lumbalnom delu leđa i posledično može dovesti do išijasa. Ipak najčešći uzrok bola u donjem delu leđa potiče od disfunkcije određenih mišićnih grupa.

Bolovi u donjem delu leđaVažna mehanička funkcija lumbalne kičme je prenos sile iz donjih ekstremiteta u torzo i ruke i obratno, tokom svakodnevnih aktivnosti. Da bi se ova transmisija sile uspešno odvijala neophodno je obezbediti mehaničku stabilnost lumbalnog dela – održati neutralnu poziciju kičme i opirati se pokretu u tom delu leđa. Sakroilijačni zglob koji se povezuje sa donjim delom lumbalne kičme može izazvati bol u donjem delu leđa i u nozi ukoliko u ovom zglobu, koji je anatomski građen da bude stabilan, postoji višak mobilnosti.

Ljudsko telo je složen sistem, pa često imamo slučaj da se mesto na kome se javlja bol ne podudara sa mestom koje predstavlja izvor bola. Kada se u zglobu kuka bilo koji pokret ne može izvesti u punoj amplitudi – u pomoć “priskaču” mišići donjeg dela leđa. Česta upotreba mišića leđa u izvođenju ovih pokreta dovodi do njihove prenapetosti čime se nadražuju nervi i javlja bol. Problem nije u mišićima leđa koji vas bole jer su napeti, pa u tom slučaju ne treba da radite vežbe za donji deo leđa. Problem je u nedovoljnoj pokretljivosti i snazi mišića nogu koji umanjuju pokrete kuka.

Ali, kako dolazi do smanjene pokretljivosti kuka i napetosti u leđima? Dugotrajnim sedenjem, koje je u današnje vreme dosta zastupljeno, u kombinaciji sa loše programiranim treningom, možemo zapostaviti mišiće nogu, a naročito glutealne mišiće, što dovodi do niza disbalansa u telu:

  • slabi gluteusi i napeti pregibači kuka onemogućuju ekstenziju kuka u dovoljnoj meri, pa pokret ekstenzije (opružanja noge unazad) u velikoj meri preuzima lumbalni deo leđa koji gubi stabilnost
  • primicači, koji se nalaze sa unutrašnje strane butine, usled nedovoljne razgibanosti mogu ograničiti pokret podizanja noge u stranu, pri čemu će lumbalni deo kompenzatorno pomoći u izvođenju tog pokreta
  • piriformis postaje previše napet, jer preuzima funkciju gluteusa i pritiska nerv što dovodi do karakteritičnog bola koji se spušta niz nogu – išijas

Osim kuka, i torakalni (grudni) deo kičme usled smanjene pokretljivosti može dovesti do povećane rotacije lumbalnog dela. Ukoliko ne možete dovoljno da se okrenete unazad koristeći samo mišiće oko lopatica, dodatna rotacija izvešće se u donjem delu leđa.

Još jedan faktor koji doprinosi pojavi bola u krstima je slabost mišića trupa, koji ne mogu da obezbede neophodnu stabilnost kičmenom stubu. Ukoliko nema stabilnosti dolazi do suvišnih pokreta u lumbalnom delu koji izazivaju bol.

Veoma je bitno da znate da bol u donjem delu leđa može da nestane uz pravilno programiran trening. Ukoliko vežbe koje sprovodite ne doprinose smanjenju bola, stručni tim SmartFitness će vam rado pomoći.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.