Meni

Kruženje vratom i kolenima u zagrevanju – da ili ne?

Zagrevanje je deo treninga koji je najviše zapostavljen, pa ga tako mnogi sportisti i rekreativci skaćuju ili skroz izbacuju iz svog treninga. Nemojte preskakati vežbe zagrevanja, jer su njihovi efekti višestruki: povećanje radne temperature mišića i provodljivosti nervnih impulsa, povećanje unosa kiseonika, poboljšanje mentalne usresređenosti na trening koji sledi, korekcija posturalnih deformiteta i mnogi drugi. […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Zagrevanje je deo treninga koji je najviše zapostavljen, pa ga tako mnogi sportisti i rekreativci skaćuju ili skroz izbacuju iz svog treninga. Nemojte preskakati vežbe zagrevanja, jer su njihovi efekti višestruki: povećanje radne temperature mišića i provodljivosti nervnih impulsa, povećanje unosa kiseonika, poboljšanje mentalne usresređenosti na trening koji sledi, korekcija posturalnih deformiteta i mnogi drugi.

Funkcionalni trening predstavlja primenu funkcionalne anatomije ljudskog tela u vežbanju. Anatomska struktura (pravac pružanja ligamenata i tetiva, oblik zglobnih površina) određuje u kojoj meri će neki zglob biti pokretan.. Joint by joint pristup treningu nalaže da zglobovi kao što su koleno, lakat, i zglobovi između pršljenova u lumbalnom i vratnom delu kičmenog stuba treba da budu što stabilniji zbog svoje specifične anatomske strukture.

Vrstu i amplitude pokreta u cervikalnom delu kičme, određuje orijentacija i oblik zglobnih površina na pršljenovima. U vratnom delu zglobne površine su ravne i koso postavljene pod uglom od 45˚ u odnosu na horizontalu, čime su omogućeni pokreti antefleksije (savijanje brade ka grudima), retrofleksije (savijanje glave u nazad) i laterofleksije (savijanje glave ka ramenu).

Zglob kolena po svojoj anatomskoj strukturi zahteva stabilnost, pa tako pokreti kolena koji nisu u sagitalnoj ravni (kao npr kruženja) narušavaju stabilnost vašeg kolena. Kolateralni (bočni) ligamenti pružaju se tako da dozvoljavaju samo pokrete savijanja i opružanja u kolenu, dok se pokreti rotacije mogu sprovoditi samo u malom opsegu (ukupno 25˚). Neadekvatni pokreti
potkolenice često mogu dovesti do povreda meniskusa, jer se meniskusi prilikom pokreta
kolena uvek postavljaju na mesto najvećeg pritiska.

Imajući u vidu ovakav pristup treningu, kruženje u zglobu vrata i kolena koji treba da budu stabilni, predstavlja opasnost jer smanjuje stabilnost tih zglobova, a povećava njihovu mobilnost, čime se povećava rizik od povrede. Ukoliko niste sigurni da sami možete da sprovedete ovakav pristup treningu, stručni tim SmartFitness centra će Vam rado pomoći.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.