Cenar za fitnes i rehabilitaciju

Kako se rešiti bolova u kolenu?

Jedan od češćih problema klijenata koji nam se obraćaju za pomoć je svakako problem sa zglobom kolena. Bilo da se radi o postoperativnom oporavku ili bilo kakvim problemima za funkcionalnost samog zgloba ili bolova koji ograničavaju kretanje bitno je naći uzrok problema pa tek onda pristupiti vezbama za rešavanje istog.

Bolovi u kolenu

Najčešći način „rešavanja“ problema ovog tipa svodi se na jačanje kvadricepsa (mus. quadriceps) na „šut mašini“ jer većina ljudi smatra da je slabost pomenutog mišića osnovni uzrok povrede kolena pa na ovaj način misle da mogu da reše problem.

Vežbanje na šut mašiniMi smatramo da je takav pristup potpuno pogrešan jer se na taj način problem rešava prividno a nikako trajno. Ni jedan problem ne treba posmatrati lokalno i ne treba ga tako ni tretirati jer se pravi uzrok uglavnom krije u susednom zglobu, a ne onom koji je povredjen, osim kada je reč o direktnoj povredi zgloba (uradac i sl.). Kada je reč o bolu u kolenu, prvo treba obratiti pažnju na funcionalnost kukova i stopala jer je velika verovatnoća da se bas tu krije uzrok problema koji se u kolenu samo manifestuje kao posledica.
Iz navedenog je lako zaključiti da se jačanjem kvadricepsa ne može rešiti problem kolena ukoliko on potiče od kuka ili stopala. Jačanjem kvadricepsa svakako povećavamo stabilnost kolena, ali ako primetite da se bolovi vraćaju čim preskočite dva treninga potražite neki drugi uzrok problema jer on svakako ne leži u slabosti kvadricepsa. Da se razumemo, jačanje kvadricepsa je svakako jedan od zadataka prilikom rešavanja problema bola u kolenu ali nikako izolovano na šut mašini već kao ceo sistem (opružače nogu).

 

Vežbe čučnjeviJedna od osnovnih vežbi za jačanje opružača nogu jeste čučanj, koji preporučujemo kao bolju opciju od izolovanog jačanja na šut mašini jer u njegovom izvodjenju učestvuje celo telo.
Ukoliko imate sličnih problema sa kolenom i ne uspevate da ih rešite, treneri Smart Fitnes centra će Vam rado pomoći u odabiru i sprovodjenju vežbi kojima ćete trajno rešiti problem.


Smart Fitness Novi Beograd Vam stoji na raspolaganju. Posetite nas na lokacijama na Novom Beogradu:
Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6
Fitnes Belville, Jurija Gagarina 14Lj, zgrada Suncokreta, lokal 6


PRATITE NAS!

FacebookYoutubeInstagram

Telefon

011/6300320
062/234601
069/1680583

Postavite pitanje