Meni

Da li je pametno raditi rameni potisak, lat povlacenje i zgibove iza glave

Rameni potisak, lat povlačenje i zgibovi su vežbe koje se često izvode iza glave, sa ciljem da se razbije monotonija u treningu i aktiviraju mišići ramena i leđa pod različitim uglom u odnosu na standardne vežbe za ovaj deo tela, žargonski rečeno gađamo zanje rame i lepeze. Ali, da li je baš pametno izvoditi ove […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Rameni potisak, lat povlačenje i zgibovi su vežbe koje se često izvode iza glave, sa ciljem da se razbije monotonija u treningu i aktiviraju mišići ramena i leđa pod različitim uglom u odnosu na standardne vežbe za ovaj deo tela, žargonski rečeno gađamo zanje rame i lepeze. Ali, da li je baš pametno izvoditi ove pokrete?
Tokom izvođenja ovog pokreta kost nadlakta se nalazi u anatomski nepogodnom položaju krajnje abdukcije i spoljašnje rotacije koji može dovesti do povrede kapsule zgloba. Rame je jedan od najpokretljivijih i najmanje stabilnih zglobova u ljudskom telu, a ovaj položaj će stabilnost ramena samo dodatno narušiti. Ukoliko osoba ima napete grudne mišiće (ramena povijena unapred) zauzimanje ovog položaja odvijaće se uz dodatne poteškoće.
Prekomerno istezanje mišića rotatorne manžetne može dovesti do bolova u ramenu a upravo ove vežbe dovode do prevelikog istezanja subscapularisa i izlažu supraspinatus riziku od uklještenja u subakromijalnom prostoru.

Građa ramena

Kod ovih vežbi dolazi do jake kontrakcije gornjih vlakana trapeziusa, koja su ionako napeta kod sedenternog načina života, uz savijanje glave u napred koje moramo izvesti kod svakog ponavljanja. To može dovesti do hernije vratnog diska (najčešće C5-C6 ili C6-C7 pršljena). Zbog odsustva vizuelne kontrole spuštanja šipke može doći i do mehaničkih oštećenja vratnih pršljenova.
Mišići stabilizatori ramena u ovoj poziciji nisu u mogućnosti da adekvatno kontrolišu pokrete nadlakta. Pokrete nadlakta i putanju ruke u stvari određuje šipka koju spuštamo iza glave.

Zgibovi iza glave
Pored svih rizika koji ove vežbe nose i dalje svakodnevno možemo videti veliki broj vežbača koji ih izvodi u svojim treninzima. Oni svoj izbor opravdavaju većim naprezanjem srednjeg dela mišića ramena – deltoideusa, koji se postiže pri spuštanju/povlačenju šipke iza glave. Svaki mišić u telu, pa tako i deltoideus, inervisan je jednim spletom nerava, tako da se impulsi iz mozga pri izvođenju vežbe šalju u ceo mišić, a ne samo u jedan njegov deo. To znači da je nemoguće izolovati samo srednji deo ramena, a da ne naprežemo prednji i zadnji deo.
Kada birate vežbe za svoj trening uvek imajte u vidu rizik i benefite koje vam neka vežba može doneti.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.