Meni

10 fitnes saveta koje morate pročitati

Da biste bili uspešni u bavljenju fitnesom i postigli željene rezultate veoma je važno da vežbanje započnete na pravi način. Veliki broj početnika započinje fitnes na pogrešan način, stvori pogrešne navike i onda pokušava da postigne svoje ciljeve izgradnje mišića i topljenje masnih naslaga. Ako budete napravili prve pozitivne korake, to će vam omogućiti da […]

Telefon:  062/234601   069/1680583
Email:     kontakt@fitnesbeograd.rs

Da biste bili uspešni u bavljenju fitnesom i postigli željene rezultate veoma je važno da vežbanje započnete na pravi način.

Veliki broj početnika započinje fitnes na pogrešan način, stvori pogrešne navike i onda pokušava da postigne svoje ciljeve izgradnje mišića i topljenje masnih naslaga.

Žena podiže tegove - vežba za grudi

Ako budete napravili prve pozitivne korake, to će vam omogućiti da lakše i bolje nastavite da se bavite fitnesom i da od vežbanja imate velike koristi uz minimalne napore i odricanja.

1. Sticanje navike

Odluka da započnete sa fitnesom je veliki napredak ali nećete videti pozitivne promene  ukoliko ne stvorite naviku redovnog odlaska na fitnes.

Odlazak na fitnes tri-četiri puta nedeljno je neophodno da bi ste ostvarili željeni uspeh.

Stvaranje navika zahteva vreme ali jednom kada fitnes uvrstite u vaše svakodnevne aktivnosti, primetićete koliko su one jednostavne i prijatne.

Da bi ste stekli naviku odlaska u teretanu, neophodno je da se fitnesom redovno bavite 21 dan. Nakon toga ćete u slučaju da ne odete na fitnes imati osećaj da vam nešto nedostaje. To je trenutak kada ste stekli naviku odlaska na fitnes.

Kad preskakanje termina za fitnes postane više nelagoda nego zadovoljstvo znajte da ste na putu ka uspehu. Za sve je potrebno vreme pa tako za fitnes. Jedna nedelja vežbanja nije dovoljna. Budite dosledni u svom planu i napredovaćete veoma brzo.

 

2. Vežbajte pravilno

Početnici često uče gledajući ali ako kopirate nekoga kako radi na nepravilan način, to znači da ni Vi tu vežbu nećete raditi pravilno. Često, nepravilan način vežbanja dolazi od pokušaja da se suviše rano podignu veće težine.

Vaši napori treba da budu usredsređeni i kontrolisani. Ključ je izolovati mišićne grupe i strateški ih raditi kroz razne vežbe, uglove i tehnike.

Rast mišića više zavisi od pravilnog izvođenja vežbi nego od težine koja se koristi. Osim toga izvođenje vežbi na nepravilan način, osim izostanka rezultata, može dovesti i do povreda.

Pravilnim i kontrolisanim vežbanjem uz nadzor instruktora Smart Fitnes Centra ćete postići najbolje rezultate.

Najvažnije je fokusirati se na pravilno izvođenje vežbi a ne na težine. Težine dolaze kasnije a ono što je najvažnije je da naučite kako da aktivirate mišiće da bi ste podigli određenu težinu.

3. Radite složene pokrete

Ako dosad niste nikad ušli u teretanu ili niste vežbali dugo vremena najbolje rezultate ćete imati ako se fokusirate na vežbanje jedne po jedne grupe mišića.

Da biste postigli najbolje rezultate za rast mišića i gubljenje masti najbolje je početi sa vežbama kao što su čučnjevi, sklekovi, core vežbe, horizontalna povlačenja, deadlift, zgibovi i iskoraci. Ove vežbe zahtevaju da koristite više mišićnih grupa u isto vreme.

4. Ispravan položaj tokom vežbi

Položaj kičme može imati veliki uticaj na vaše telo i težine koje možete da podignete. Najbolje je da vam donji deo leđa bude blago zaobljen, grudi gore a glava i vrat u neutralnom položaju bez obzira na to koje podizanje radite.

Zdrava kičma obično proizlazi iz jakih trbušnih mišića. Ako su vaši trbušni mišići slabi, onda vaša kičma nema nikakvu podršku. Iz tog razloga, radite na jačanju trbušnih mišića.

 

5. Pravilna ishrana

Bavljenje fitnesom, redovno vežbanje i sagorevanje masti ne znači da možete posle provesti ceo dan jedući picu i krofne. Ono što radite u toku fitnes treninga je samo mali deo fitnes slagalice. Zdrava i pravilna ishrana je ključna za vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Za početak, izbacite sve industrijske prerađevine iz ishrane i jedite hranu koja sadrži proteine i povrće.

Poenta pravilnog načina ishrane nije da se odreknete ukusne hrane već da ishrana bude raznovrsna i sadrži sve neophodne sastojke za pravilno funkcionisanje i jačanje organizma.

Pravilna ishrana za vežbe fitness

6. Aktivacija – kontrakcija

Odlazak u fitnes centar i bavljenje vežbama je veliki korak ka fizičkom i psihičkom napretku organizma. Međutim da biste izvukli maksimum iz svake vežbe neophodna je jaka kontrakcija mišića.

Bez obzira na to da li se radi o vežbama za biceps, triceps, most, istezanju nogu, stegnite mišić sekund ili dva da izazovete te mišićne grupe da se jače aktiviaraju.

7. Učite na svojim greškama

Niko nije počeo kao ekspert. Zapamtite da ćete u hodu praviti i greške, ali glavna stvar je da obratite pažnju na greške i da naučite iz njih.

Razmislite o svom telu i o tome kako ono odgovara vašim vežbama, vašoj ishrani, pa čak i svom stavu. Što bolje poznajete svoje telo, bolje ćete moći da prilagodite program za trening sopstvenim potrebama. To znači bolje rezultate u budućnosti.

U Smart Fitnes Centru na Novom Beogradu, stručnom dijagnostikom određujemo optimalan program vežbi za Vas.

8. Završite svako ponavljanje

Mnogi početnici se previše fokusiraju na aktivan deo pokreta, npr kod guranja (koncentrična) i ne obraćaju pažnju na fazu spustanja (ekscentrična faza) i fazu izdržaja (izometrijska faza) i tako nesvesno ostvaruju učinak od svega 30% efiksnosti vežbe.

Tokom ekscentrisane faze svakog spustanja, mišić se ponaša kao kočnica, usporavajući težinu protiv gravitacije. Ovo je jednako važno kao i koncentrična faza, jer je vaš mišić još uvek angažovan.

Ako ne možete kontrolisati težinu tokom faze spuštanja, verovatno podižete prevelike težine. U tom slučaju, potrebno je da smanjite težine toliko da imate potpunu kontrolu dok ga ne budete mogli ponovo kontrolisati na putu.

9. Postavljajte pitanja

Kao početnik, verovatno ćete imati pitanja. Ako ne postavljate pitanja za stvari u koje niste sigurni, može dovesti do toga da vežbe radite nepravilno i naporno a da rezultati ne dolaze. Naši fitnes instruktori su spremni da Vam pomognu i odgovore na svako vaše pitanje. Pitanje možete postaviti i putem našeg sajta a odgovor će vam stići putem mejl adrese.

10. Razmišljajte o mišićima

Veoma je važno da se mislima fokusirate na mišiće. Naučite da ih zaista osećate dok vežbate. Veza um-mišić će vam pomoći da vizuelizujete i razvijate ciljnu grupu mišića mnogo bolje nego kad samo brojite ponavljanja.


Zakažite termin u centru

062/234-601


Personalni fitnes trener Nebojša analizira učinak sa klijentkinjom Demonstracija fitnes pripreme sportista
Kontaktirajte nas
TEL: 062/234-601 TEL: 069/16-80-583 Kontakt forma


LOKACIJA

Fitnes A blok, Savada, Uroša Martinovića 14, lokal 6. i

Fitnes blok 45, Jurija Gagarina 225e, 1. sprat
Autobuske linije : 85, 89, 95

Tramvajske linije : 7, 9, 11, 13

Za vas koji dolazite kolima , obezbedili smo besplatan parking.